2016. november 25., péntek

Színkavalkád

Az elmúlt napok most a festegetésről szóltak. Zorkát is lázba hoztam vele, először az ő kedvéért festettünk meg egy adag előszálat. Ő választotta a színeket, nekem pedig annyira megtetszettek, hogy a végén 20 deka Rikker gyapjat is megfestettem hasonló színnel.




Következő napokban folytatódott a pepecselés, szívesen segített, élvezte a színek tesztelgetését.
Volt 40 deka Blue faced Leicester gyapjam, még vagy 2 évvel ezelőtt rendeltük, gondoltam kipróbálom, milyen lehet festeni.
Nagyon fura volt, mert teljesen másképp fogta meg a festék, nehezebben itta át, és mindig maradtak kilógó szöszök :D
Nem győztük locsolni, aztán végül bekerültek a sütőbe, most már lesz, ami lesz alapon. :)
Tovább is kellett benntartani, aztán mikor meguntam, a szokásos eljárást követve, ment úszni az ecetes vízbe.
Nagyon furán reagált mindenre, de nekem a végeredmények messze felülmúlták a képzeletemet. A képek nem adják vissza, de annyira szépek lettek, teljesen más, mint a merino, talán nem olyan puha, mint a Rikker gyapjú, de imádni való.
Ezen kívűl volt még 10 deka barna merinom, őt is megfestettem, nem volt egyszerű, mert az alapszín miatt a sárga festék nem is látszik szinte. 
Az utolsó pedig egy selyem-merino roving volt, vagyis festés után már nem vagyok benne biztos. Mivel én selymesnek vettem, de már gombolyagban is nagyon tapadt, nagyon "sűrű" volt, aztán mikor előkészítettem végre és kivettem a sütőből, jött a fekete leves, a fényes részeket nem fogta be a festék. Legalábbis nem úgy, ahogy kellett volna. Eddig nem volt ilyen gondom a selymekkel, szóval nemtom, hogy most mi volt a hiba, vagy egyáltalán selyem-e? A képeken totál fehérnek látszik, de azért szerencsére ennél picit színesebb.

Az a színkavalkád, ami pedig a végeredményt illeti, ebben a borongós időben, hát nekem igazán szívmelengető. 

Persze a Blogger megint önálló életet él, és összevissza tekergeti a képeket, remélem azért így is élvezhetőek :)



 Rikker gyapjú

Az a bizonyos selymes



Barna alapszínre festett merino













Egyszerűen imádom :)



Legyen Nektek is szép napotok!
 

2016. november 21., hétfő

Aventurin----már megint fonás, bocsika...

..ez már csak így megy mostanában, felváltva festek (festünk Zorkával) és fonok. Bár most, hogy ezzel kész lettem pihen a rokka, de nem sokáig, mert annyira beleszerettem az egyik elkészült rovingba, hogy szerintem ő lesz a következő :)
Most viszont lássuk ezt a szépséges zöldes-szürkés fonalat, ami lánykorában még Katától érkezett hozzám, azt hiszem egy gyapjú cserebere közben.
Egyik fele merino, de nem nem az a pihe puha, másik fele pedig 50% selyem, 50% merino volt. Sokáig lapult ez is, de a színesek után jól esett végre egy olyat fonni, ami nagy meglepetéseket nem hoz olyan szempontból, hogy teljesen másképp néz ki a végén, mint ahogy én eltervezem. :))
Külön megfontam mindkét szalagot és végül kétszálasra összecérnáztam. A durvább merinot egy élmény volt fonni, a selymes viszont feladta a leckét rendesen, tuti másféle volt, mint amilyeneket eddig láttam, tömör volt, és nem a festés miatt. (most nekem is sikerült egy ilyet festenem, meglepően más, olyan kis vékonyka a Rikker mellett, nem is úgy reagált a festékre, de végül szép lett, csak fonni nem lesz egyszerű.)

Lássuk hát az átalakulását...
(ahogy elnézem, a blogspot is átalakítja a képeket, tetszőlegesen forgatja és képtelenség visszaalakítani, úgyhogy bocsi..)








A színe valahol a két féle színű kép között van, egy pici selymes fénnyel, a színe pedig majdnem olyan, mint az aventurin medálom, így ezt a nevet kapta.
A kész fonal pedig 429 m/100 gr lett.


2016. november 10., csütörtök

Díva

Hát kérem szépen, ezt a gyapjat képtelenség fotózni. Nekem legalábbis nem ment, mondjuk az idő sem kedvezett neki, de most már megmutatom :)
Az előző bejegyzésnél is kész volt már, mostanában gyorsan készülnék a fonalak, remélem sokáig kitart az ihletem :)
Erikától szállt rám szintén ez a szépség.(lapul is még tőle néhány darab a dobozban).
Szép pirosas-barna gyapjú... volt. Fonalként barnát alig-alig látni benne, és mivel kavarodtak a színek, a vörös is tompult, de most már azért is a Díva néven marad, mert ez ugrott be róla elsőre :)
Kétágú fonal lett, illetve a végén kimaradt egyik szál navahozva lett.
Azt hittem, majd milyen szééép vékony lesz, hát nem. Én nem tudok vékonyat fonni. Nyilván az agyam tudja, azt még annyira sem kötném meg..de azért még próbálkozok, hátha.. :)
Kellene belőle valami szépség a piros kabátomhoz, de a kötéshez még nem jött meg az ihlet :)









 A kétágú fonal 85 gr/364 méter, a pici navaho pedig 12 gr/33 méter lett.



2016. november 1., kedd

Folyami kavicsok

Az elmúlt félévem-évem nem a kézműveskedésről szólt, mondhatni, enyhén megrekedtem vele. Még jó, hogy van két tündéri Barátnőm, akik azért folyamatosan mutogatták a szépséges műveiket, így én is reménykedtem hátha egyszer visszatér belém a lélek :)
Miután sokszor úgy éreztem, elvesztettem a fonalat, és ez egyes barátnős szeánszokon be is igazolódott, Kata folyamatosan mondogatta, hogy fonjál, fonjáááál és biztatásképp tolta a szemem elé a szebbnél-szebb fonalait.
Könnyű azt mondani....valahogy nem vitt rá sehogy a hangulatom, inkább olvastam, rengeteg könyvön vagyok túl az elmúlt hónapokban. :)
Aztán a szegedi közös kiruccanásunk után, megtört a jég, azt hiszem. Azóta ugyanis befejeztem Zsuzsa előző posztban mutatott egy éve pihenő fonalát, és itt mutathatom a másikat.
Erika adta még ezt a szép gyapjat valamikor jóóóó régen, és csücsült a dobozban a többi mellett. Ő festette, az alap egy szürke merino gyapjúszalag. Várta a sorát, ezidáig. Az első választás ráesett, na gondoltam, uccu neki, haladjunk..
Persze nyilván, ha már annyit hallottam a fraktál fonásról, hát próbáljuk ki! Annyira szépséges volt a fonal ahogy a két külön szál szépen megfonódott. Ilyen gyorsan még sosem fontam meg 10 deka gyapjat.:)
Imádtam minden percét. Aztán jött a cérnázás, meg számomra a fekete leves..
Az én szépséges egy szálaimból, lett egy tarka-barka fonal, nemhogy homogénebb lett volna, szerintem ez tarkább, mintha simán összefonom. :D
Hát mint mondjak, rosszul esett, hogy így elbénáztam a színeket, de jöttek a barátnők, hogy márpedig elcseszett fonal nincs!
Így mire szépen feltekertem, kiöblítettem és megszárítottam már én is így gondoltam...
Ahogy fotóztam a kavicsos kövön, pont olyannak hatott, mint a sok kis apró kavics a víz parton, így ezt a nevet kapta. :)
Sajnos a képek nem teljesen szín hűek,de talán látszik a lényeg.
A végeredmény pedig 104 gr/304.8 méter kétágú fonal. Mellé kimaradt még 4 gr, amit navahoztam, így láthattam, milyen lenne ha...:) 












Na és, hogy mennyire indult be a rokka? Azóta kész egy újabb fonal, amit a következő posztban mutatok meg :)